Πώς το θέατρο μπορεί να βοηθήσει τις επικοινωνιακές μας ικανότητες
Γράφει η Γεωργία Μαύρου
Χωρίς αμφιβολία ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. H ικανότητα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε μέσα σε οποιαδήποτε περιβάλλον ή σχέση, θεωρείτε μία σημαντική δεξιότητα για το κάθε άτομο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως τα άτομα που διαθέτουν δυνατές εποκοινωνιακές ικανότητες θεωρούνται πιο επιτυχημένα, αφού μπορούν πιο εύκολα να εκφραστούν, να πείσουν και να περάσουν το μήνυμα τους στο εκάστοτε ακροατήριο.
Η επικοινωνία δεν έρχεται μόνο μέσα απο τις λέξεις αλλά από τη σωστή ροή του λόγου, τη δομή, όπως επίσης τα συναισθήματα, το κίνητρο και την ερμηνεία.
Οι τεχνικές και δραστηριότητες του δράματος συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μέσω της συνεργατικής μάθησης, ανάπτυξη της εμπιστοσύνης και διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης.
Το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα σημαντικό εργαλείο στην εκμάθηση μίας νέας γλώσσας αφού μέσα από τις τεχνικές του συμπεριλαμβάνεται η σωστή προφορά και κατανόηση της έννοιας της λέξης. Ας μην ξεχνάμε ότι η βιωματική πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση εννοιών συνδέοντάς την ταυτόχρονα με την κατάσταση που βρισκόμαστε.
Το παιχνίδι των ρόλων, η μίμηση, η ομαδική εργασία, και η δημιουργία ιστοριών είναι μόνο κάποιες απο τις τεχνικές του Θεάτρου που ενθαρρύνουν την βελτίωση της επικοινωνίας. Ας σκεφτούμε μόνο ότι ένα άτομο μαθαίνει να εφαρμόζει την περιγραφική γλώσσα, την έκφραση των συναισθημάτων και τη λεκτική διαπραγμάτευση μέσα απο αυτές τις τεχνικές.
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων της αυθόρμητης συνομιλίας, η δέσμευση σε διάλογο και πραγματικής επικοινωνίας, είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα που γεννιέται μέσα από την τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Η ελεύθερη έκφραση χωρίς τον φόβο της κριτικής, μέσα στον ελεγχόμενο χώρο του θεάτρου, μπορεί να συμβάλει για να γίνουμε πιο δημιουργικοί στην επικοινωνία μας με άλλους.
Πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι η επικοινωνία μας δεν περιορίζεται μόνο στο λεκτικό πλαίσιο. Οι εκφράσεις του προσώπου μας και η γλώσσα του σώματος είναι ακόμη δύο εργαλεία που βοηθούν στη βελτίωση των επικοινωνιακών μας δεξιοτήτων. Μέσα απο την τεχνική της μίμησης είμαστε σε θέση πολλές φορές να διαβάσουμε αντιδράσεις.
Η ανάληψη ρόλων και χαρακτήρων δίνει την ευκαιρία για πρόβες σ’ ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ζωής, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε μερικές από τις ατομικές και προσωπικές ιδέες και συναισθήματα που βιώνουμε φυσικά. Συνολικά, αυτό μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μηχανισμούς αντιμετώπισης και σε πολλές περιπτώσεις να αναπτύξουμε τις επικοινωνιακές μας ικανότητες.
Στα πλαίσια του προγράμματος «SΤΕΑΜers», ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου αφουγκραζόμενος τις σύγχρονες ανάγκες παιδιών και ενηλίκων, προσφέρει θεατρικά εργαστήρια με σκοπό την ουσιαστική ατομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Τα θέατρικά εργαστήρια δεν απεθύνονται μόνο σε μαθητές μικρής ηλικίας αλλά αφορούν και τους ενήλικες.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «The STEAMers» θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.thesteamers.onek.org.cy.