Θεματικά εργαστήρια

Η Ρομποτική θεωρείται μια πολύ ενδιαφέρουσα, δημιουργική αλλά και διασκεδαστική δραστηριότητα. Τα οφέλη  και οι δεξιότητες που αποκομίζουν τα παιδιά που ασχολούνται με τη Ρομποτική  είναι πολλά και ποικίλουν. Ένα παιδί που ασχολείται με την ρομποτική μπορεί να χτίσει βασικές ικανότητες για τη ζωή του, όπως δημιουργικότητα και επίλυση προβλημάτων. Η γνώση αυτή ικανοποιεί την έμφυτη παιδική περιέργεια και χτίζει το ενδιαφέρον του παιδιού στο να κάνει κάτι να «δουλέψει», καλλιεργώντας το πνεύμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επιπρόσθετα, τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και ανακαλύπτουν νέες μεθόδους επικοινωνίας αναπτύσσοντας πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους. Η Ρομποτική συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, αφού έχοντας, αρχικά  κατανοήσει και αντιληφθεί κάποιες βασικές έννοιες του μαθήματος, συναρμολογούν και προγραμματίζουν το δικό τους ρομπότ, με τελικό αποτέλεσμα  την ηθική ικανοποίηση και επίτευξη ενός σημαντικού σκοπού. Η Ρομποτική σαν μάθημα έχει εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές μεθόδους μάθησης συνδυάζοντας την κατάκτηση της γνώσης και τη διαδικασία της μάθησης με το παιχνίδι.

Ο προγραμματισμός απευθύνεται σε παιδιά και νέους, άρα εκτίνεται σε ένα μεγάλο ηλικιακό εύρος. Για τα παιδιά ο στόχος είναι να κάνουν απλά προγράμματα για να κατανοήσουν τις έννοιες της επανάληψης και της επιλογής. Η καταλληλότερη γλώσσα για να διδαχθεί ο προγραμματισμός στους μαθητές του δημοτικού  / γυμνασίου είναι το scratch.Το scratch αναπτύχθηκε το 2007 στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ και διανέμεται δωρεάν για τα Windows, το Mac OS X και το Linux. Είναι το ιδανικό λογισμικό προγραμματισμού για παιδιά δημοτικού. Οι εντολές στο scratch αναπαριστώνται ως τουβλάκια, και το πρόγραμμα είναι μια στοίβα από τουβλάκια. Τα τουβλάκια αυτά είναι φτιαγμένα με τρόπο τέτοιο ώστε να ταιριάζει το ένα πάνω στο άλλο διευκολύνοντας τα παιδιά να φτιάξουν το πρόγραμμά τους.

Μέσα από αυτές τις τεχνικές ενισχύεται η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών, η κριτική και δημιουργική σκέψη, η ικανότητα συνεργασίας μεταξύ τους. Οι  αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες αναπτύσσονται περαιτέρω βοήθώντας το παιδί όταν ενηλικιωθεί, να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας κατάλληλες γλώσσες προγραμματισμού και εργαλεία δημιουργίας παιχνιδιών.

Το εργαστήριο Γραφικών Τεχνών δίνει την ευκαιρία σε νέα και δημιουργικά άτομα να αποκτήσουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και βασικών δεξιοτήτων γύρω από τις Γραφικές Τέχνες, αναπτύσσοντας ικανότητες οπτικής επικοινωνίας, προσωπικής έκφρασης, κριτικής και δημιουργικής σκέψης. Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από διάφορες δραστηριότητες χρησιμοποιόντας διαφορετικά μέσα και υλικά. Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 6 μέχρι 35 ετών.

O στόχος των εργαστηρίων Τέχνης για παιδιά, αλλά και ενήλικες είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας μέσα από τα διάφορα είδη τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και οι κατασκευές/χειροτεχνίες. Τα μαθήματα θα ξεκινούν με την διδασκαλία δημιουργικών τεχνικών ή ιστορίες τέχνης και θα ολοκληρώνονται με την πρακτική εφαρμογή των τεχνικών.Στο μάθημα οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να εκφραστούν και να αναπτύξουν την εκφραστικότητα, την αυτοπεποίθηση και τις ιδέες τους. Κάποιες ιδέες που θα εξερευνηθούν μέσα από την τέχνη, θα αφορούν την ειρήνη, την φιλία, την αγάπη αλλά και την μη ανοχή προς την βία και τον εκφοβισμό.

Οι ομάδες ενηλίκων οι οποίες και αυτές έχουν στόχο την ελεύθερη αλλά και δημιουργική απασχόληση, καλλιεργούν ταυτόχρονα την δημιουργικότητα και την καλαισθησία του ατόμου. Δίνεται η ευκαιρία για εξοικείωση με διάφορα υλικά όπως κάρβουνο, σινική μελάνη, ακριλικά ακουαρέλες, ανακυκλώσιμα υλικά και άλλα οικολογικά υλικά. Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους, έχουν τη δυνατότητα επιλογής με τί θα ασχοληθούν όπως (θεματικές, εποχές της τέχνης, επιλογή κάποιου καλλιτέχνη που θαυμάζουν, δημιουργία καμβάδων, σκίτσων ή γλυπτικής) και μέσω των επιλογών τους μπορούν να επιμορφωθούν για διάφορες τεχνικές και να ενημερωθούν για καλλιτέχνες και κινήματα.

Το εργαστήριο της Δημιουργικής Γραφής είναι μια εξαιρετικά επιλογή για παιδιά, μαθητές δημοτικού, ή και γυμνασίου που επιθυμούν να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας (αφήγηση, ποίηση, δράμα/θέατρο – πεζογραφία, μύθος, παραμύθι κ.α.) μέσα από έργα της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Επίσης, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν φανταστικές περιπέτειες με τις λέξεις και να ασκηθούν στη δημιουργική γραφή (π.χ. συγγραφή μύθων και  διηγημάτων, σύνθεση ποιημάτων κ.α.).  Το εργαστήριο προσφέρεται και για ενήλικες οι οποίες επίσης θέλουν να εξερευνήσουν νέους κόσμους και νέες ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης και καλλιέργειας δεξιοτήτων.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά και νέους 6-35 ετών. Στα εργαστήρια πιάνου και κιθάρας μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί χωρίς απαραίτητα να έχει προϋπάρχουσες μουσικές γνώσεις. Τα εργαστήρια πιάνου και κιθάρας προσφέρονται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο μπορούν να συμμετέχουν τα άτομα τα οποία δεν έχουν καθόλου προϋπάρχουσα επαφή με το πιάνο, ενώ στο δεύτερο επίπεδο μπορούν να συμμετέχουν τα άτομα που είδη έχουν δεξιότητες στο πιάνο ή την κιθάρα και επιθυμούν να τις εξελίξουν. Η ομαδοποίηση των συμμετεχόντων γίνεται επίσης βάση της ηλικίας τους.Σκοπός  των εργαστηρίων πιάνου και κιθάρας είναι η απόκτηση δεξιοτήτων στο πιάνο ή/και την κιθάρα, η ψυχαγωγία, η καλλιέργεια εκφραστικότητας και ομαδικότητας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η ικανοποίηση της ανάγκης για αυτοέκφραση και η καλλιέργεια στάσης για δια βίου μάθηση.

Τα μαθήματα βιολιού έχουν ως στόχο να μάθουν τα παιδιά να παίζουν βιολί, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την ικανότητά τους να εργάζονται ατομικά με στόχο, να επιλύουν προβλήματα και να έχουν αυτοπεποίθηση, στη μουσική μάθηση και καλλιέργεια.

Το εργαστήριο φωνητικής το οποίο έχει περιληφθεί μόλιες πρόσφατα στην γκάμα των θεματικών εργαστηρίων του προγράμματος προσφέρει ευκαιρία σε παιδιά αλλά και ενήλικες να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και να μάθουν τον σωστό τρόπο χρησιμοποίησης και τοποθέτησης της φωνής. Απώτερος στόχος να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με ρεπερτόριο κλασσικό αλλά και ποπ, ροκ ακόμα και musical. Τυτόχρονα ο σκοπός είναι να περνούν όλοι όσοι το επιλέγουν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο.

Ελληνικοί χοροί

Η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών συνεισφέρει σημαντικά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού, την καλή του ισορροπία, τη σωματική άσκηση, την αισθητική του καλλιέργεια, την κοινωνικοποίησή του, την καλή συνεργασία και το πνεύμα ομαδικότητας που αναπτύσσεται στους κόλπους της ομάδας. Το πρόγραμμα προσφέρει κάθε χρόνο διάφορα είδη χορων για διάφορες ηλικίες με σκοπό την ψυχαγωγία αλλά και την ασκηση των συμμετεχόντων. Η συμμετοχή στο εργαστήριο χορού δεν απαιτείται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση.

Τα μαθήματα θεάτρου έχουν ως στόχο την βελτίωση βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον μέσα απο το θεατρικό παιχνίδι και ασκήσεις. Τα εργαστήρια θεάτρου στόχο έχουν την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Αναλάμβάνοντας ρόλους και εκτελώντας διαφορετικά σενάρια, καλλιεργείται η κατανόηση και η ενσυναίσθηση προς τους άλλους, ενώ συχγρόνως παίζοντας διαφορετικά παιχνίδια ρόλων αναπτύσεται η  ικονότητα συγκέντρωσης και συνεργασίας.Μέσα απο τους αυτοσχεδιασμούς οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να σκεφτονται γρήγορα και να προσφέρουν λύσεις σε σενάρια ξένα προς τον εαυτό τους.  Επίσης αναπτύσεται η επικοινωνία τόσο μέσα απο την κίνηση όσο και μέσα απο την συνεργασία, την συζήτηση και την έκφραση ιδεών.

Ο σκοπός του εργαστηρίου φωτογραφίας  είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης, της φαντασίας και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος.

Στο εργαστήρι φωτογραφίας μπορεί κανείς να ανακαλύψει το ταλέντο του, να εκφράσει τα συναισθήματα τους και να ικανοποιήσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Η φωτογραφία ανοίγει σε όλους παράθυρο σε ένα μαγικό κόσμο έκφρασης ενώ βοηθούν στην απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων που μπορούν να συνοδεύουν το παιδί σε όλη την ενήλικη ζωή. Για τους ενήλικες είναι μια ευκαιρία καινούργιας γνώσης απόλυτα ευχάριστης και σύγχρονης.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσετε το χρόνο σας ευχάριστα και δημιουργικά εξασκόντας το μυαλό σας και τις γνωστικές σας ικανότητες. Τα επιτραπέζια ικανοποιούν την ανταγωνιστικότητα των παιδιών αλλά και την επιθυμία τους να κατακτήσουν δεξιότητες όπως: Αναγνώριση αριθμών και σχημάτων, μέτρηση, κατηγοριοποίηση, αναγνώριση γραμμάτων και διάβασμα, οπτική αντίληψη και αναγνώριση χρωμάτων. Για τους μεγαλύτερους είναι μια εξαιρετική ευκαιρία κοινωνικοποίησης αλλά και ψυχαγωγίας.

Παρακολουθώντας τα εργαστήρια σε Web Desing, θα αποκτήσετε γνώσεις σχεδιασμού και συντήρησης ιστοσελίδων και θα δώσετε έμφαση κυρίως στις εμπειρίες του χρήστη. Τα εργαστήρια  έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε μετά την περάτωση τους, οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να σχεδιάζουν websites (ιστότοπους) οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς. Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων (Web Designer) ασχολείται με το πως μια ιστοσελίδα παρουσιάζεται στον επισκέπτη και πως ο χρήστης αλληλοεπιδρά με αυτήν διασφαλίζοντας ότι είναι εύκολη στη χρήση και αισθητικά ευχάριστη). Επίσης, διαμορφώνει τη διάταξη της, πώς δηλαδή δομείται και ταξινομείται η πληροφορία, καθώς και το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.