Κλασική μουσική και παιδεία
Γράφει η Μαρία Ονησιφόρου
Η μουσική είναι παρούσα και επηρεάζει το παιδί από την εμβρυϊκή περίοδο μέσα από το άκουσμα του χτύπου της καρδιάς, τη φωνή της μητέρας, τους ήχους που παράγει το σώμα της, αλλά και από τους εξωτερικούς ήχους που ακούγονται μέχρι τον αμνιακό σάκο. Για τον λόγο αυτό, ο άνθρωπος έχει μια έμφυτη εξοικείωση και αγάπη για τη μουσική, που τον συνδέει μαζί της με έναν μαγικό τρόπο.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις θετικές επιδράσεις της κλασικής μουσικής στο παιδί. Η επαφή με τη μουσική μέσα από ποικίλα μουσικά ερεθίσματα από μικρή ηλικία, έχει συνδεθεί με την καλή ακαδημαϊκή πορεία κι αυτό γιατί η μουσική επιδρά σε πάρα πολλούς και σημαντικούς τομείς για την ανάπτυξη του παιδιού. Πολλές είναι οι ικανότητες που καλλιεργούνται και θέτονται σε λειτουργία κατά την επαφή με τη μουσική και πολλές φορές απαιτείται να λειτουργούν ταυτόχρονα, όπως είναι η όραση, η ακοή, ο συντονισμός των κινήσεων, η αναγνωστική ικανότητα, η κριτική σκέψη και η φαντασία.
Υπάρχουν πολλά οφέλη από την ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική με τα κυριότερα να είναι τα εξής: Η μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μάθηση, τα μαθηματικά, τη συναισθηματική νοημοσύνη και προκαλεί αλλαγές σε αυτές, βελτιώνει τη μνήμη αλλά και την εστίαση της προσοχής, ενώ ενισχύει και καλλιεργεί τη δημιουργικότητα. Μέσα από τη μουσική συνειδητά ή ασυνείδητα καλλιεργούνται οι γλωσσικές, μαθηματικές και φυσικές ικανότητες του παιδιού, ενώ μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες καλλιεργείται η λεπτή και αδρή κινητικότητα του παιδιού. Η επαφή με τη μουσική συμβάλλει στην καλή ψυχική υγεία του παιδιού, ενώ παράλληλα καλλιεργείται και η αυτοπεποίθησή του, αλλά και η κοινωνικότητά του. Τέλος, η εκτέλεση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί συνέπεια, πειθαρχία και υπευθυνότητα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει το παιδί. Όλα τα πιο πάνω είναι στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη ενός παιδιού. Γι’ αυτό, όπως πολλοί υποστηρίζουν, η μουσική, συνειδητά ή ασυνείδητα, ωριμάζει ένα παιδί.
Αναμφίβολα, η ενασχόληση με τη μουσική είτε είναι κλασική, είτε άλλου είδους, μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μέσω των εργαστηρίων μουσικής στα Steamers, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική, όπως και με άλλα είδη μουσικής. Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες εκτέλεσης στο όργανο της επιλογής τους, θα μάθουν τη μουσική σημειογραφία και θα αλληλεπιδράσουν με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μουσικά, ως μέλη του συνόλου στο οποίο ανήκουν. Περαιτέρω, οι συμμετέχοντες θα καλλιεργηθούν, θα ψυχαγωγηθούν και θα αναπτύξουν την προσωπικότητά τους. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 6–35 ετών. Η εκμάθηση προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, αλλά και με το επίπεδό τους στο όργανο και γίνεται με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «The STEAMers» θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.thesteamers.onek.org.cy.
Για να είστε ενήμεροι για τα προγράμματά μας, συμπληρώστε τα στοιχεία σας ΕΔΩ.